Loading...

Joulu Mattilassa

Joulu Mattilassa on ihana tarina, jota kerrotaan Tervetuloa Joulu –kirjassa. Mattilan Joulu on julkaistu alunperin ilmeisesti Kotiliesi -lehdessä numerossa 23 vuonna 1966. Tämän tarinan alun myötä haluan toivottaa kaikille rauhaisaa itsenäisyyspäivää!

Joulu Mattilassa…

”Suuren ja uutteran

työn tuloksena syntyi maaseudun joulu vuosisadan vaihteessa. Se oli

yksinkertaisen puhdastyylinen ja hiljainen. Jos ruoalla oli keskeinen

osuus, se ei ollut ihme. Täysimaito, voi, juusto, tuore liha ja monet

ruokaleivät sekä vehnänen olivat harvoin nähtyä juhlaruokaa. Arkena

tyydyttiin piimään, kovaan reikäleipään, silakkaan, perunaan ja

kuoritusta maidosta keitettyyn velliin. Henkistä antia ei ollut paljon,

mutta rautaisen annoksen sitä itse kukin sai joulukirkon saarnasta,

virsien säkeistä sekä kotimaisen kirjallisuuden silloin vielä

vähälukuisista uutuuksista.

Vietettiin sydäntalven juhlaa hartaasti, ja kevään aurinkoon oli vielä pitkä matka.”



1.-2.12.

”Jouluvalmistelut alkoivat vuosisadan vaihteen varsinaissuomalaisessa

talonpoikaistalossa, kun suuri taikinatiinu kolistellen vieritettiin

aitasta tupaan. Alkoi varilimpun teko. Kolina julisti koko talon väelle,

että ankea syksy on lopullisesti ohi ja että joulun odotus saattoi

alkaa. Emäntä ja hänen apulaisensa eivät vaivanneet taikinaa pariin

nestelitraan, vaan monta puukiulullista kuumaa vettä käytettiin ja

emäntä annosteli omakätisesti jauhot hiljakseen tiinuun apulaisten

vaivatessa, jotta taikinasta olisi tullut laatuisaa. Valmiit

leipälaudalliset kannettiin aittaan ja leivät pantiin kannellisiin

leipätiinuihin tai salvoon rukiiden sekaan. Merkillistä, miten ne siellä

säilyivät nihkeinä kuukausimääriä!”




 




0

You might also like

1 Comment

  • Pakettinaru 6 vuotta ago Reply

    Oooi, kuulostaa niin ihanalta tuo… 🙂

Leave a Reply