Loading...

Itse tehtyä saippuaa

Hommasin jokin aika sitten saippuamassaa ja muita tykötarpeita Saippuapajasta tarkoituksena valmistaa itse saippuaa. En ole koskaan aikaisemmin valmistanut saippuaa, joten en uskaltanut aloittaa vielä lipeän kanssa lotraamista ja päädyin kokeilemaan valmista saippuamassaa. Saippuamassasta saippuat valmistuivatkin erittäin vaivattomasti ja mukavasti. Tässä hommassa perheen pienimmätkin voivat olla mukana.

Ensimmäisiin saippuoihini valitsin käytettäväksi valkoista saippuamassaa, punaista väriä, karitevoita sekä tuoksuja (joulun mausteet ja talven ihmemaa). Saippuamuottien virkaa toimittivat glögipurkki ja pienet ovaalin muotoiset silikonimuotit. 
Silikonimuotteihin valmistin punaisia saippuoita talven ihmemaa tuoksuolla ja glögipurkkiin laitoin massan, jossa oli joulun mausteita tuoksuna ja hieman kaurahiutaleita tuomassa tekstuuria.

Yhteen satsiin saippuaa käytin n. 225 g saippuamassa ja 12 g karitevoita.

Saippuamassa ja karitevoi pilkotaan astiaan ja sulatetaan vesihauteessa tai mikrossa. Vesihauteessa sulattaminen on turvallisempaa, koska siinä massa ei pääse ylikuumenemaan. Massaa sekoitetaan varovasti, jottei synny ilmakuplia. Kun massa on sulanut, ota astia pois vesihauteesta ja lisää halutessasi tuoksua. Tähän määrään käytin n. puoli tl tuoksua. Tuoksua sekoittaessa täytyy myös olla varovainen.

Tämän jälkeen saippuaan voi sekoittaa varovasti väriaineen. Nestemäistä väriainetta riittää muutama tippa ja sen voi sekoittaa suoraan massaan. Jauhemaista väriä käytettäessä väriaineen voi sekoittaa ensin joko piennen osaan massaa tai öljyyn. Tasaiseksi sekoitettu väri lisätään varovasti sekoittaen massaan. Tässä vaiheessa massaan voi lisätä esimerkiksi kaurahiutaleita tms.

Kaada massa muotteihin ja annan jähmettyä joko huoneenlämmössä tai pakkasessa. Huoneenlämmössä massa on jähmettynyt yleensä seuraavana päivänä, pakastimessa saippua jähmettyy n. 20 minuutissa. Itse kuitenkin suosittelen, että massan antaa jähmettyä huoneenlämmössä

Irrota saippuat varovasti muoteista. Maitopurkissa tai muussa isommassa astiassa valmistetun saippuan voi leikata pienemmiksi viipaleiksi. Itse viimeistelin saippuat saippualeimasimella. Leimasimia on olemassa monenlaisia, mutta niiden saatavuus on hieman heikkoa. Itse valitsin joulublogini teemaan sopivasti hieman jouluisemman kuusimetsän.

Saippuat kannattaa säilyttää muovikelmussa. Saippuoita pakatessa voi antaa mielikuvituksensa lentää. Nämä ovat varmasti mieluisia ja mukavia pikkujoululahjoja tai miksei jopa ihan joululahjojakin.

Saippuapajasta saa tilattua massoja, tuoksuja, muotteja, rasvoja yms. joilla saa tehtyä juuri oman mielen mukaisia saippuoita. Leimasinta lukuun ottamatta kaikki käyttämäni tuotteet on hankittu Saippuapajasta. Saippupajan nettisivuilta löytyy myös erittäin kattavat ohjeet saippuamassan käyttöön.

0

You might also like

1 Comment

Leave a Reply

19 − ten =