Loading...

Joulun perinteet

Joulu on perinteitä tai ainakin ne kuuluvat monessa taloudessa hyvin vahvasti jouluun. Suomalaisessa joulussa on jonkin verran vieläkin ikivanhoja pakanallisia perinteitä, jotka ovat säilyneet menneiltä ajoilta. Joulussa yhdistyvät talvipäivänseisaus, kekri ja uuden vuoden tulon hedelmällisyystaiat.

Lisäksi perinteitä on rantautunut Suomalaiseen jouluun niin Ruotsista, Saksasta kuin Englannistakin. Jokaisessa perheessä on kuitenkin ihan omat joulutapansa, jotka ovat periytyneet todennäköisesti isovanhemmilta tai vanhempien lapsuudenkodista. Minun joulussani on paljon perinteitä, jotka ovat tulleet nimenomaan sieltä lapsuudenkodista. Jotain on tietysti muuttunut elämäntilanteiden myötä, mutta joulun perinteet ja tuttuus ovat itselleni erittäin tärkeitä asioita.

Yksi oman joulun tärkeimpiä ohjekirjoja joulun perinteisiin on äitini säilyttämä Tervetuloa Joulu –kirjanen. Tuo kyseinen kirjanen on vuodelta 1981 ja sitä on käytetty joka joulu ja tullaan jatkossakin käyttämään. Kannestakin näkee, että kovia on kirja kokenut, mutta ennen kaikkea kannen kuluneisuus kertoo kovatsa käytöstä ja tarpeesta. Itsellenikin olen kyseisestä teoksesta hankkinut vastikään oman painoksen.

Joulun perinteitä jo yli 30-vuotta. Tervetuloa joulu.

Kynttilöillä on kohtuullisen pitkä perinne joulussa. Ennen parafiinin keksimistä tupia valaistiin päreillä, mutta jo 1800-luvun lopulla Suomessa otettiin käyttöön jopa joulukynttilät. Talonpojilla oli tapana viedä joulukirkkoon kynttilä lahjaksi. Kynttilän liekin symboliikkaan kuului jo tuolloin elämä ja kuolemattomuus. Vanhan kansan uskomusten mukaan joulun aikaan henget liikkuvat ihmisten parissa. Kynttilän valon uskottiin tuovan siunauksen ja suojauksen eläimille ja ihmisille, jonka vuoksi vanha kansa jätti jouluna kynttilän yöksi palamaan navettaan.

Mantelin piilottaminen joulupuuroon on myös yksi tunnetuimmista joulun perinteistä. Mantelin löytäjän uskotaan saavan hyvää onnea tulevalle vuodelle tai hän saa esittää salaisen toiveen. Joulupuurolla muistettiin ennen vanhaan myös riihi-, sauna- ja tallitonttuja. Puuro oli kiitos pihapiiristä huolehtimisesta. Itse olen aina pitänyt ajatuksesta, että tontuille viedään oma puuro. Minun kohdallani tämä tontuille viety puuro on lähinnä henkinen puuro eli kiitos, mutta ehkä joku joulu keitän kokonaisen kattilallisen puuroa tontuille.

Tervetuloa joulu –kirjassa on ihana tunnelma ja ihania kuvia. Lapsena selasin kirjaa vain kuvien takia, myöhemmin runojen ja lorujen, jonka jälkeen kiinnostuin tarinoista ja vasta paljon myöhemmin resepteistä.

Jouluun liittyviä perinteitä on aivan valtavasti, varsinkin kun niitä alkaa miettiä. Marraskussa jouluun liittyviä perinteitä ei vielä ihan kauheasti ole, mutta jo huomenna niistä ehkä ensimmäinen pääsee toteutukseen. Omiin perinteisiini kuuluu, että ensimmäiset joulukoristeet ovat ikkunoille laitettavat kyntteliköt ja ne saa laittaa kun kaupungissa pidetään joulunavaus. Täällä joulu avataan jo huomenna, joten kohta saa nauttia tunnelmallisista valoista. Näin pimeään vuodenaikaan niitä lisävaloja jo kaipaakin!

0

You might also like

No Comments

Leave a Reply

5 × three =