Loading...

Piparkakkutalo projekti osa 2: malli ja talon osat

Piparkakkutalon mallin valinta aiheuttaa nykyään minulle turhankin paljon pään vaivaa. Kuinka monta kerrosta? Paljonko ulottuvuuksia? Tuleeko ovelle oma katto? Minkä kokoinen? Entä savupiippu? Parveke? Ehkäpä kattoikkuna? Ja entä sitten pihan koristeet?

Aikaisemmin tämäkin oli paljon helpompaa. Lapsena en tiennyt kuin yhdenlaisten piparkakkutalojen olemassa olostakaan. Tämäkin käsitys oli muotoutunut kotona ja ehkäpä suurimmaksi osaksi Tervetuloa Joulu –kirjasen ohjeiden ja kuvan mukaan. Perustönö, jonka luulisi riittävän. Hieman vanhempana sain tietää, että piparkakkutalon sijaan voi tehdä piparikuusen tai reen. Siitä vielä kasvettuani internetistä alkoi löytymään ohjeita mitä hurjempiin ohjeisiin ja malleihin. Sillä tiellä ollaan vieläkin. Tähän mennessä on tullut rakennettua mm. Beach House ja Haunted House.

Vinkkejä oman talon mallin etsimiseen löytää minun viime vuonna tekemästäni postauksesta sekä tästä linkistä. Tälle vuodelle valitsin mallin nimeltään Mansion Gingerbread House. Talossa on ikkunoita kolmessa kerroksessa ja malli näytti kohtuullisen helpolle sekä nätille. Saa nähdä millainen on totuus.

Talon osat piparkakkutaikinasta

Mallin valinnan jälkeen leikataan kaavat. Itse tulostan kaavat ihan normaalille A4-paperille, josta leikkaan kaavat irti ja joiden avulla leikkaan taikinasta oikeat palat irti. Moni käyttää tässä vaiheessa pahvia materiaalina. Pahvi on siinä mielessä parempi vaihtoehto, että se pysyy rasvaisen taikinan päällä paremmin paikoillaan. Ja kätevimmäthän tekevät piparkakkutalonsa kaavat itse.

Leikatut ja käytetyt kaavat

Ota taikina (ohje täällä) jääkaapista ja ota siitä sopiva pala kerrallaan. Pehmitä taikinan palaa painelemalla sitä jauhotetulla pöydällä. Taikina voi olla todella kovaa tässä vaiheessa. Kauli taikinasta ohut levy. Tarkista ajoittain, ettei taikina ole tarttunut kiinni pöytään. Lisää pöydälle ja taikinalle jauhoja tarvittaessa.

Aseta muotti/kaava taikinalle ja leikkaa kuvio terävällä veitsellä. Nosta kuvio uunipelille leivinpaperin päälle. Saman kokoiset samalle pellille. Itse suosittelen irrottamaan esimerkiksi ikkunat yms. irti taikinasta vasta uunipellillä.

Leikkaa kaavoilla kuviot irti. Ikkunat kannattaa irrottaa vasta pellillä.

Testiin pääsi myös Salaisen Jouluystäväni lähettämä Pikku Myy –muotti.

Paista 175°C uunin keskitasolla. Isommat paistuvat 10–20 minuttia riippuen täysin osan koosta ja pienimmät 6-12 minuuttia. Voit tasoittaa heti uunista otettujen kuumien ja vielä pehmeiden osien

reunoja, tehdä ripustusreikiä tai taivuttaa osia kuperiksi. Jäähdytä

tasaiseksi tarkoitetut osat tasaisella. Anna jäähtyä kunnolla. Itse annan osien jäähtyä seuraavaan päivään.

Pohja saa olla pellin kokoinen tässä talossa. Tätä saakin sitten paistella jo hieman muita osia kauemmin… Kannattaa hyödyntää myös uunin jälkilämpöjä tämän kanssa.

Katso myös:

Osa 1:taikina

Osa 3: kokoaminen

Osa 4: koristelu

0

You might also like

No Comments

Leave a Reply

sixteen + two =