Loading...

Piparkakkutalo projekti osa 3: kokoaminen

Kun taikinasta on paistettu ja jäähdytetty kaikki talon osat, on vuorossa itse talon kokoaminen tai vaihtoehtoisesti talon koristelu. Itse tykkään kasata talon ennen koristelua, jottei koristeet sotkeennu, mutta yhtä hyvin osat voi koristella irrallaan.

Varmin tapa saada talo pysymään kasassa on käyttää sulaa sokeria, mutta se on myös vaarallisin keino. Kuuman sokerin kanssa talon kokoaminen on vain aikuisten hommaa ja jokainen aikuinenkin saa olla erittäin varovainen. Itse poltin tälläkin kertaa näppini sokerilla, jonka seurauksena vasemman käden etusormessa on komeillut muutaman päivän pikkurillin pään kokoinen vesikello. Jos satut vahingossa polttamaan sokerilla tai millä muulla tahansa itseäsi, muista ensiapuna viileä vesi, joko juoksevana tai astiassa, useiden kymmenien minuuttien ajan.

Toinen vaihtoehto talon kasaamiseen on pikeeri eli tomusokeri-valkuaisseos. Itse olen tehnyt kasaamiseen tarkoitetun pikeerin seuraavanlaisella reseptillä: 1 kanamunan valkuainen, 5 dl tomusokeria ja n. 15 tippaa sitruunamehua tai viinikiveä. Vatkaa valkuainen ja n. 4 dl tomusokeria, n. 2-3 minuuttia riittänee. Lisää loput tomusokerit ja sitruunamehu tai viinikivi ja vatkaa vielä hetki.

Itse olen tykännyt käyttää viinikiveä tähän reseptiin, mutta tänä vuonna jouduin jättämään sen pois. Aiemmilta vuosien jäljiltä viinikiveä ei enää omasta kaapistani löytynyt eikä sitä ollut apteekeissakaan, joista sitä kävin kyselemässä. Tilanneet sitä olisivat, mutta minun käytössäni kokonainen tukkupakkaus viinikivea on rahan ja tavaran haaskausta.

Kokoamisvaiheen aloitan itse sommittelemalla irrallisia paloja alustalle. Samalla järjestelen palaset kokoamisjärjestykseen. Tällä kertaa käytin talon kokoamiseen sekä sulaa sokeria että pikeeriä. Huomasin paloja sommitellessa, että esimerkiksi katon ja seinä palasen väliin jää suuri rako, jota ei voi täyttää sokerilla, joten siihen on hyvä laittaa pikeeriä. Myöskään kaikki seinät eivät olleet aivan suoria, jolloin sokeri ei pysty liimaamaan jokaista kohtaa ja nurkkiin jää reikiä. Nämäkin tilkitsen pikeerillä. 

Sokeri sulatetaan kohtuullisella lämmöllä hitaasti. Valurautapannu lienee omiaan tähän hommaan, mutta myös kovia kuumuuksia kestävät paistinpannut soveltuvat tähän hommaan. Kun sokeri alkaa kuplia ja on vaalean ruskeaa, se on valmista. Sokeri pidetään notkeana miedolla lämmöllä, mutta samalla täytyy varoa ettei sokeri pala. Ja taas on muistutettava, että sokeri on todella kuumaa! Kasta osa kerraalaan sokerissa ja paina osat yhteen. Odota, että sokeri on kovettunut.

Koska itse koristelen talonvalmiiksi kasattuna, jätän katon liimaamisen myöhemmäksi. Tämä helpottaa koristelutyötä tässä vaiheessa. Seuraavana vuorossa on koristelut ja katon kasaaminen eli kaikki kiva on siis vielä edessä päin!

Katso myös:

Osa 1:taikina

Osa 2:malli ja talon osat

Osa 4: koristelu

0

You might also like

No Comments

Leave a Reply

seven + seven =