Loading...

Piparkakkutalo projekti osa 4: koristelu

Omalta osaltani piparkakkutalon rakentamisen viimeinen vaihe on koristelu. Aloitin koristelun ennen katon liimaamista, mutta viimeistelyt tein vasta kun kattokin olin valmis. Tällä kertaa koristelun osalta pää löi tyhjää. Hetken mahdollisia koristeita tuijotettuani ajattelin kokeilla valkoisia sokerikuulia, jonka seurauksena koristelun teemaksi muodostui helminauha.

Rumat ruskeat sokeriset saumakohdat peitin pikeerillä. Valitettavasti pikeerillä on tapana ottaa väriä sokerista, joten pikeeriä saa laittaa useamman kerroksen eikä sekään aina välttämättä ratkaise pulmaa. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla käyttää polkakarkkikeppejä nurkissa. Tähänkin taloon niitä sommittelin, mutta korkeimmat kohdat olivat liian pitkiä yhdestä kepistä tehtäväksi.

Koristeluun käytin pikeeriä, jonka ohje on seuraavanlainen: 1 kananmunan valkuainen, n. 4dl tomusokeria, 8 tippaa sitruunamehua. Jos lisäät nestemäistä elintarvikeväriä, tomusokeria saa olla hieman enemmän.

Talon pihaan tein kuusia pursottamalla vihreäksi värjättyä pikeeriä jäätelötötterön ympärille. Tämä on erittäin helppo, mutta kieltämättä aikaa vievä koriste. Pursotus kannattaa tehdä mahdollisimman pienellä ja terävällä tyllalla tai pitää pursotuspussin pää mahdollisimman pienenä.

kuusi

kuusi ja koristeet

 Talon katon tein Pihlaja-karkeista. Leikkasin yhdestä marmelaadista neljä osaa aina niin, että pitkille sivuille jäi valkoiset. Mielestäni katosta tuli oikein mukava. Karkkien sokerin leviäminen tekee katosta hieman jäisen oloisen ja valkoinen reunus muistuttaa lunta. Marmelaadin palojen latominen kannattaa aloittaa alhaalta ja edetä ylös päin laittamalla seuraava kerros hieman edellisen päälle. Kiinnitys tässäkin pikeerillä.

katto ja katon koristelu

Aivan viimeiseksi tei talon katon reunaan pikeerillä jääpuikkoja. Tällä kertaa ei oikein onnistunut, mutta tulipahan edes jonkinlaisia. Ilmeisesti pikeerini ei ollut aivan tarpeeksi jämäkkää tähän hommaan. Katon viimeisteli  lisäämällä lumihiutaleen muotoisia strösseleitä. Samoja joilla savupiippu on koristeltu.

Mitkä ovat sinun lempikoristeesi piparkakkutaloon ja kuinka itse koristelet? Haluatko jättää piparia näkyville vai peitätkö koko talon pikeerillä tms? Entä tarvitseeko talo oven? Kuuluuko sinun taloosi ikkunan luukut?

Katso myös:

Osa 1: taikina

Osa 2: malli ja talon osat

Osa 3: kokoaminen

0

You might also like

Comments (6)

 • Anonyymi 7 vuotta ago Reply

  No voi herra jee, miten upea! Vitsit että olet jaksanut nähdä vaivaa ja hermoja noi yksityiskohtaiseen ja hienoon koristeluun! Ja vaiva tietysti on palkittu kun on hieno ja tuoksuva koriste. Tai jos menee lahjaksi niin antamisen ilo. 🙂
  Minusta juurikin tuollainen piparkakkutalo on hieno, sokerikuorrutusta/pikeeriä ja karkkeja sopivasti mutta niin, että pipari jää näkyviin. Täyteen pursotetut sinänsä taidokkaat teokset ei näytä maukkailta eikä siten musta piparitalona palvele muutenkaan tarkoitustaan. Tai siis yhtä hyvinhän semmoset vois olla muovia. Ovi tai ainakin oviaukko ja tietysti ikkunat kuuluu asiaan! Joku kerta voisin koittaa tehdä jopa ikkunaruudut karkkia sulattamalla. Pitäisi vain olla joku sopivan sävyinen karkki.
  Piparkakkutalosessiossa hauskinta on aina se kun muistaa vasta kokoamisvaiheessa että ai niin täähän tarvii jonkun alustan ja sitten kauhea paniikki että riittääkö taikina. Ja kyllähän se onneksi aina riittää, mutta voisi kyllä alkaa ottaa huomioon sen alustan heti alkajaisiksi. 😉

  Karo 7 vuotta ago Reply

  Meillähän on aikalailla samanlainen maku sitten piparkakkutalojen suhteen :). Minullakin on ollut suunnitteilla ikkunaruutujen tekeminen karkkia sulattamalla, mutta minäkään en ole löytänyt sitä sopivan sävyistä karkkia. Tällä kertaa koristelu toimi rentoutumisena ja lähes terapeuttisena kokemuksena. Oli ihana näperrellä ja nähdä oman työnsä jälki. Aika kului kuin siivillä!

 • Anonyymi 7 vuotta ago Reply

  Siis todella upea talo ja varsinkin nuo joulukuuset <3

  Karo 7 vuotta ago Reply

  Kiitos! Minäkin yllätyin kuinka kivoja noista kuusista tuli ja kuinka helppoja nuo kuuset oli loppujen lopuksi tehdä.

 • Maalaistyttö 7 vuotta ago Reply

  Todella kaunis talo! Olet taitava. 🙂
  Minulla on useita jouluaiheisia kirjoja, joista yhdessä on tehty piparkakkutalon sijaan kirkko, ja siihen liivatteesta ikkunalasit (kiinnitetty sisäpuolelle). Kirkossa oli sisällä tuikku palamassa (oli niin iso talo, että pystyi polttamaan kynttilää sen sisällä) ja voin vain kuvitella, kuinka kaunis se on pimeässä ollut! Oi! Itse olen surkea piparitalon väsääjä, poltan aina sormet sokerissa eivätkä talon osaset sovi toisiinsa kun niitä pitäisi yhdistää. 😀 Hauskaa hommaa silti!

  Karo 7 vuotta ago Reply

  Kiitos kehuista! Tässähän ihan puunastuu.

  Et sinä kovin surkea piparkakkutalon väsääjä voi olla. Minäkin poltan sormeni sokerissa aina (vieläkin parantelen isoa palovammaa vasemmassa etusormessa) ja eivät tuonkaan talon osat tosiinsa varsinaisesti sopineet. 😀 Osat piti vain laittaa sopimaan toisiinsa eli reikiä tilkittiin pikeerillä tai sokerilla. Minä olen hieman haaveillut, että pujottaisin ikkunasta talon sisälle valosarjan, mutta vielä en ole uskaltanut kokeilla… Ihan niin kuin sanoit, niin hauskaa hommaa tämä talojen rakentelu kuitenkin on! Ja jokainen talo on aina oma persoonansa. Olisi tylsää jos kaikki talot näyttäisivät samanlaiselle ja onnistuisivat täydellisesti.

Leave a Reply

18 − eight =