Loading...

Kohti Joulua mukana myös Pinterestissa ja asiaa tekijänoikeuksista

Kohti Joulua -joulublogi on löytynyt jo pidemmän aikaa WeHeartIt -palvelusta, mutta nyt tein profiilin myös Pinterestiin. Nämä ihan vain siksi, että rakastan kauniita kuvia ja niitä olisi ihana jakaa teidän kanssanne, mutta mutta… Tekijänoikeudet.

Tekijänoikeuksia rikotaan valtavasti blogimaailmassa. Aiheesta on puhuttu pitkään ja hartaasti, mutta silti edelleen moni bloggaaja pitää Pinterestia tai Googlea paikkana josta voi “lainata” kuvia omaan blogiin. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole lainmukaista toimintaa, vaikka kuinka laittaisi linkin alkuperäiseen kuvaan. Olen pannut merkille, että tekijänoikeuksista ei juurikaan ole joulublogien keskuudessa puhuttu ja useissa joulublogeissa olenkin törmännyt hieman laittomiin kuviin. Itsekin niihin olen bloggaamiseni alkutaipaleella syyllistynyt.

En halua tällä tekstillä syyllistää ketään, vaan ennemminkin herättää lukijat ja muut bloggaajat ajattelemaan kuvien alkuperää.

Jotta tekijänoikeuksia ei tulisi rikkoneeksi, tulee muistaa muutamia perusasioita kuviin ja niiden jakamiseen liittyen.

Ota kuvat itse

Itse otettuja kuvia käyttämällä et riko tekijänoikeuksia, koska tekijänoikeudet ovat sinulla itselläsi. Tekijänoikeuksia ei kuitenkaan voi kiertää ottamalla itse valokuvaa jonkun muun teoksesta.

Käytä markkinointiin tarkoitettuja kuvia, maksullisia kuvapankkikuvia tai selkeästi CC-linsensoituja kuvia

Markkinointimateriaaliksi tai promokuviksi tarkoitettuja kuvia voi yleensä (poikkeuksiakin löytyy) käyttää huoletta, jos näitä käyttää asiayhteydessä. Yleensä erilaisten brändien, tuotteiden tai palveluiden kuvat on tuotetta mainos- ja pr-mielessä, joten kuvien leviäminen sosiaalisessa mediassa on jopa positiivinen asia. Näitäkin kuvia käytettäessä on hyvä muistaa linkittää kuvat alkuperäiseen lähteeseen ja muistaa asialliset lähdeviitteet.

Markkinointikuvien lisäksi on olemassa Creative Commons -lisenssillä varustettuja kuvia. Näiden kuvien tekijät ovat antaneet vapaat käyttöoikeudet kuvillensa, joten näitä voi käyttää omiin tarkoituksiinsa. CC-lisenssioitujen kuvienkin kohdalla tulee kuitenkin muistaa tehdä asialliset lähdeviittaukset, koska kuvalla on kuitenkin tekijä ja hänellä oikeudet kuvaan, vaikka hän onkin antanut kuvalle käyttöoikeudet.

Lisäksi on olemassa erilaisia kuvapankkeja, joista voi ostaa kuvia omaan käyttöönsä.

Kysy lupa kuvan käyttöön

Olipa kuva sitten kenen tahansa ottama, niin kysy lupa. Jos haluat julkaista kuvan, joka ei ole sinun itsesi ottama, tulee kuvan käyttöön pyytää lupaa sen ottajalta. Jos esimerkiksi jostain kumman syystä haluaisit käyttää minun kuviani blogissasi, niin minulta tulee pyytää lupa siihen. Tässäkin vaiheessa täytyy muistaa, että vaikka saisitkin luvan käyttää kuvaa pitää lähdeviittaukset olla kunnossa.

Olen huomannut, että jotkut ovat kopioineet omaan blogiinsa Salaisen Jouluystävän “logon”. Periaatteessa tästä olisi pitänyt lupa kysyä, mutta en jaksa nipottaa. Annan tässä nyt luvan käyttää kyseistä kuvaa niin paljon kuin vain jaksatte. 🙂

Lähdeviittaukset

Tätä aihetta olenkin sivunnut jatkuvasti, mutta tämä onkin yksi tärkeimpiä seikkoja tekijänoikeudessa. Kuviin tulee aina lisätä lähde asianmukaisesti. Lisäksi tulee muistaa, ettei Pinterest, WeHeartIt tai Googlen kuvahaku KOSKAAN ole asianmukainen lähdeviittaus, koska mikään näistä palveluista ei omista niihin

liitettyjä kuvia itse.Entäs Pinterest ja muut kuvien jakamiseen perustuvat palvelut?

Tästä päästäänkin seuraavaan mielenkiintoiseen aiheeseen, joka on itsellekin vielä hieman sekava, nimittäin Pinterest ja WeHeartIt. Näiden palveluiden suhteen toimitaan jatkuvasti harmaalla alueella. Pinterestissä ja WeHeartIt:ssa rikotaan jatkuvasti tekijänoikeuksia. Kuten myös esimerkiksi Youtubessakin. Pinterest ja WeHeartIt toimii alustana, jonne linkitetään materiaalia. Linkittäminen ei periaatteessa ole laitonta kunhan sitä ei tehdä kaupallisessa mielessä, mutta jottei asiat ole niin yksinkertaisia voidaan ajatella, että jos linkki avautuu toisella sivustolla katsotaan teoksen täten olevan myös välitetty toiselle sivustolle.

Pinterestistä on sanonut Opettajan tekijänoikeusoppaan toinen kirjoittaja Tarmo Toikkanen seuraavanlaisesti: ”Epäselvää, siksipä verkkosivustot voivat helposti estää ’pinnauksen’ niin halutessaan”. (Waronen, Suomenkuvalehti 28.1.2014 juttuun tästä.)

Itse tein päätöksen, että tarkkailen kuvien jakamispalveluiden suhteen tilannetta siellä toimien. Mikä on jo Pinterestissä tai WeHeartItissa on jo siellä, joten se että linkkaan sen muiden nähtäväksi omille tauluilleni ei tilannetta paljoa enää muuta. Näistä palveluista ulospäin en aio kuitenkaan mitään linkittää.

Lisää luettavaa aiheesta:

Varovaisesti Pinterestissa http://www.suomenlaki.com/juristikirje/varovaisesti+pinterestissa/a2088977

Tekijänoikeuksia rikotaan internetisäs jatkuvasti http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/tekijanoikeuksia-rikotaan-internetissa-jatkuvasti/?shared=28670-db4d16ae-999

Blogeissa kuvien lainaaminen luvatta on arkipäivää http://yle.fi/uutiset/blogeissa_kuvien_lainaaminen_luvatta_on_arkipaivaa/6239082

Tekijänoikeuslaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Finnfoto http://finnfoto.fi/tyokalut/

Kuvien kopioiminen verkkokaupoista http://www.pinkbubble.fi/2014/04/kuvien-kopioiminen-verkkokaupoista.html

0

You might also like

Comments (4)

 • Sanna 6 vuotta ago Reply

  Loistavaa, että joku muistuttaa näistä asioista. Olen syyllistynyt tuohon kopiointiin itsekin – lupaan parantaa tässä asiassa tulevaisuudessa.
  Joidenkin kuvien alkulähdettä olen joskus yrittänyt selvittää; mutta turhaan. Josku sisustuskuva on saatettu julkaista jopa kymmenen nettilehden sivulla – Miten toimia näiden kuvien kanssa?

  Karo 6 vuotta ago Reply

  Hyvä että tämä on herättänyt ajatuksia. Jokainen on varmasti jossain vaiheessa rikkonut tekijänoikeuksia ainakin internetissä. Suomen tekijänoikeuslaki on kuitenkin sen verran vanha ja tiukka, ettei se oikein osaa ottaa huomioon internettiä ja sen ominaispiirteitä, kuten juuri Pinterestin tapaisia sosiaalisuuteen ja jakamiseen perustuvia palveluita.

  Olen itsekin huomannut alkulähteen selville saamisen olevan joskus lähes mahdotonta ja jos sen saakin selville, tulee sen jälkeen ottaa yhteyttä kuvaajaa luvan kysymistä varten. Tämän vuoksi itse olen päätynyt siihen ratkaisuun, ettei tällaisia kuvia kannata käyttää blogeissa.

  Pahimmassa tapauksessa ilman lupaa käytetyistä kuvista napsahtaa lasku joku kaunis päivä postilaatikosta. Kuvaajat ottavat kuvia kuitenkin työkseen ja elantonsa hankinnaksi, joten niistä tulee myös saada korvausta…

 • Sanna 6 vuotta ago Reply

  Sittenhän on vielä se, että kaupallinen taho ostaa kuvajaalta kuvat käyttöoikeuksineen; jolloin kuvaajalla ei ole enää oikeuksia kuvaan vaan ne ostaneella lehdellä (nettilehti tai painettu) – näissä tapauksissa lupa julkaisuun pitäisi kysyä lupa julkaisijalta.

  Karo 6 vuotta ago Reply

  Tuon on erittäin hyvä seikka, minkä nostit esiin! Tekijänoikeuden talouselliset oikeudet voidaan luovuttaa osittain tai jopa kokonaan toiselle taholle. Itse kuvaajalle jää kuitenkin moraaliset oikeudet, joita ei juuri koskaan voi luovuttaa kokonaan millekään muulle taholle. Näistä moraalisista oikeuksista erityisesti isyysoikeus on hyvä muistaa. Se edellyttää, että kuvaaja on ilmoitettava.

  Taas tullaan vain siihen, että mistä tietää millaiset oikeudet julkaisijalle on luovutettu… kertajulkaisuoikeus? Yksinoikeus? Jatkuva käyttöoikeus? Kaikki oikeudet? Tämä tietysti selviää kysymällä ja jokainen tekee itse päätöksensä haluaako lähteä tällaiseen ruljanssiin kuvan julkaisemisen takia vai jättääkö julkaisematta. 🙂

Leave a Reply

5 × one =