Loading...

Joulusauna – yhdistelmä tunnelmaa ja perinteitä

Jokipiin Pellavan Salasauna

Yhteistyöpostaus

Joulusauna kuuluu monen suomalaisen jouluaaton rituaaleihin. Joulusaunaan on valmistauduttu iät ja ajat hartaudella ja pitkään. Siihen liittyy myös monia uskomuksia, joihin kaikkiin liittyy vahvasti hiljaisuus ja rauhallinen toiminta. Jos joulusaunassa mesoo, voi suututtaa saunatontun ja toisen uskomuksen mukaan hiljaa oleminen takaa rauhan kesän inisijöiltä eli itikoilta.

Ennen kaikkea joulusauna on puhdistautumisen ja rentoutumisen paikka.

Vinkit joulusaunaan

 • Kauniit tekstiilit. Erityisesti laadukkaat pellavaiset laudeliinat ja pyyhkeet takaavat mukavan saunomishetken. Laudeliinojen lisäksi saunaan löytyy löylynojia, tyynyjä, pesukintaita, peflettejä jne. Saunatekstiilien käyttö on mukavuuden lisäksi myös hygieenista ja muita saunojia kunnioittavaa. 
 • Puhdas sauna. Löylyt ovat parhaat puhtaassa saunassa. Sauna kannattaa puhdistaa katosta lattiaan. Ensin pyyhitään katto ja seinät, jonka jälkeen kuurataan lauteet neutraalilla pesuaineella. Myös lauteiden alapuolet kannattaa pestä. Lauteet kannattaa lopuksi huuhdella kylmälllä vedellä, joka sulkee puun huokosia. Lopuksi siivotaan lattia ja pestään tai vaihdetaan kiuaskivet. 
 • Havut. Tuo saunaan pieni kuusi tai katajanoksia luomaan tunnelmaa. Myös kesältä jääneet vastat sopivat joulusaunaan.
 • Valaistus. Joulusauna on parasta hämärässä. Sammuta valot ja nauti hämäryydestä. Saunaan voi myös tuoda kynttilän lyhdyssä tunnelmaa luomaan.
 • Saunatonttu. Jokaisessa saunassa asuu saunatonttu. Joillakin se on näkyvillä, joillakin se asuu kiukaan takana. Saunatonttu kannattaa pitää tyytyväisenä saunomalla rauhallisesti ja hiljaa. Jotkut tarjoavat saunatontulle myös pientä evästä jouluyöksi.
 • Tuoksu. Joulusaunaan voi luoda tunnelmaa myös tuoksuilla. Kaada kiukaalle olutta tai lisää sitä löylyveteen saadaksesi saunaan ihanan ruisleivän tuoksun. Saunaan voi tuoda myös tervan tuoksua.
Saunojat Anja Kässin käsialaa. Taustalla Jokipiin Pellavan pesukinnas ja selänpesin.

Omassa saunassani tuoksuu terva ja mietitään salaisuuksia

Itselläni on joulusaunaan Jokipiin Pellavan ihanat saunatekstiilit. Tuotteet olen saanut blogia varten. Laudeliinat, löylynoja, pyyhkeet ja tyyny ovat Salasauna nimisestä sarjasta. Salasauna tekstiilit on suunnitellut Raija Jokinen. Osaatko sinä ratkaista salasaunan arvoituksen? Ratkaisu löytyy tekstiilin liuskekivikuvioinnista… kuvioinnin keskeltä löytyy sana “sauna”.

Tummaan salasauna sarjaan minulla on tuomassa raikkautta Naava-sarjan pyyhkeitä sekä pesukinnas ja selänpesin. Näillä tuotteilla saa itsensä varmasti kuurattua puhtaaksi.

Meidän saunatonttu. Saunatonttu on Anja Kässin luomus.

Jokipiin Pellavan tuotteisiin voi tutustua tarkemmin heidän nettisivuillaan, joille pääset klikkaamalla tästä. Heidän tuotteensa ovat myös hyviä lahjaideoita laatua arvostaville!

P.S. Jokipiin Pellavalla on ilmaiset toimituskulut kotimaassa koko loppuvuoden!

Mitkä ovat sinun joulusaunaperinteet?

0

You might also like

Comments (4)

 • Anonyymi 3 vuotta ago Reply

  Saunavasta, salmiakkilöylytuoksua ja hangessa mutka 😉
  siinä ne ovat joulusaunaperinteet. Kivalta näyttää sinun joululöylyt myös. Kuka sai tuon ihanan tähden, joka palkissa vilahtaa? Kivaa viikkoa sinulle.

  Karo 3 vuotta ago Reply

  Oi, hangessa pyörähtäminen on ihan mielettömän ihana lisä joulusaunaan. Toivottavasti tänä jouluna koko maassa on lunta, että pääsisi mahdollisimman moni nauttimaan hangessa kieriskelystä.

  Pöytätähtiä arvottiin kaksi kappaletta ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Tähdet ovat myös jo saapuneet omistajilleen. 🙂

 • Anonyymi 3 vuotta ago Reply

  Sauna tuoksuista ehdoton tuo juuri sinunkin olut. Hauskasti tekstiileihin piilotettu mystiikkaa, keplaisi omaankin saunaan. 😉

 • Hosuli 3 vuotta ago Reply

  Joulusauna, tai no sauna yleensä on ihan huippu juttu. Minä saunon läpi vuoden hämärässä, niin se on mukavampaa. 🙂

  -Ruut

Leave a Reply

3 + four =